Att odla hampa är tyvärr ingen barnlek…
Som naiv och glad entusiast utan tidigare jordbrukserfarenhet är det bara att erkänna att devisen “hur svårt kan det va” är lätt att besvara. “Svårt” är det korrekta svaret.
Juridiken, och ansökningsprocessen är en tröskel. Men som efter ett antal timmar framför datorn och några telefonsamtal senare ändå gick att komma över. Här finns information från jordbruksverket: Odla hampa – Jordbruksverket.se. Att sätta sig in i processen tidigt är verkligen en rekommendation!
Men processen att komma igång, förlorad marknad och bortglömd förädlingsindustri har gjort det uppenbart att vi måste bli fler som odlar. Vi måste hjälpas åt! Jag hade tur och fick hjälp av min granne, med tidigare stödrätter, som gjort ansökningar hos jordbruksverket tidigare. Vi har också kommit igång med ett Leader-finansierat projekt. Är du intresserad av att vara med i ett norrländskt nätverk? Hör av dig!
Ungefär 20 kg frön behövs för en hektar. Jag valde att odla en lite mindre än en kvarts hektar.
Jag har också läst på massor om rötning, olika skördemetoder och beredning, men har också förstått under tiden att just skördandet är en svårighet i Sverige på grund av hampans beskaffenhet (lång, fibrer som lätt fastnar i maskinerna) eftersom det inte finns maskiner anpassade för hampa i Sverige (det är svårt att använda vanliga skördemaskiner). Jag bestämde mig för att mitt första försök måste ske för hand, medans jag letar samarbetspartners och kompisar lika villiga som jag att prova och misslyckas… För mig känns det ändå väldigt bra och viktigt att ha sått hampan, och därmed samlat upp koldioxid och tillfört näring till jorden.
Kan vi hjälpas åt? Skapa nätverk? Hitta gemensamma metoder? Kontakta mig!
Här finns bra texter jag hittat om olika skördemetoder, om rötning och om beredning:
Microsoft Word – Slutveversion.doc – Skördemetoder av industrihampa
sjalvstandigt_arbete2(2).pdf (slu.se) – Rötning av industrihampa
Filmer:
(87) Odling och skörd av industrihampa. – YouTube
(87) Beredning av industrihampa – YouTube
Tycker också att denna bild från sid 37 i Thomas Prades doktorsavhandling är illustrativ över odlingsprocessen (och här då även förädlingsprocessen till olika former av energi):

Hampans miljöegenskaper Hampa i kläder och textil Hampa som byggmaterial Hampa som energikälla Hampa som livsmedel Hampa vid djurhållning Att odla hampa