Om Nordhampa
Företaget Nordhampa startades av mig, Emma Vintemon, för att öka intresset för denna fantastiska växt. Idén kom utifrån att jag köpte en liten gård med en åkerplätt till, som jag gärna ville nyttja till något bra.
Att som enskild person starta företag med egen produktion/odling av hampa som grundprodukt är idag i princip omöjligt. Samarbeten mellan flera jordbrukare, och stora investeringar krävs och förädlingskedjor saknas. Är du intresserad av hampa – odling eller förädling så hör gärna av dig! Kanske vi kan samarbeta?
Det går också bra att komma på studiebesök när någon är på plats på gården.


Vi behöver alla göra vad vi kan för att ställa om vår livsstil, vår konsumtion, vårt jordbruk och vårt byggande för att förhindra en klimatkatastrof.
Att fasa ut fossila bränslen är nödvändigt.
I Västerbotten fanns 2020 67 358 ha åkermark.
Åkermarkens användning och antal företag med åkermark efter Län, Variabel, Gröda och År. PxWeb (sjv.se)
Stockholms och Västerbottens län har båda över 10 % av åkermarken i träda. Det betyder att 6736 ha minimum i Västerbotten är i träda.
Jordbruksmarkens användning 2020. Slutlig statistik – Jordbruksverket.se
En rapport från SLU visar att beskogning av nedlagd åkermark är den mest kostnadseffektiva åtgärden inom skogsbruk, av fem analyserade förslag, för att öka kolinlagring. Nackdelen är att det tar lång tid innan kolinlagringen når full effekt. Så här kan staten uppmuntra markägare till att binda ännu mer koldioxid (naturvardsverket.se)
Eftersom hampa lagrar lika mycket koldioxid som skog, och kan användas till papper, kläder, isolering, som byggmaterial med mycket mera, känns det lämpligare att odla hampa på nedlagd åkermark. Då kan vi dessutom behålla våra öppna landskap.