Hampa i kläder och textil
Hampans egenskaper i textil beskrivs i en kandidatuppsats jag hittat på följande sätt:
- Hampa har hög fiberstyrka, bra absorptionsförmåga och god isoleringsförmåga
- Hampa andas bra och har god förmåga att transporterar fukt. Därför är det bekvämt att bära kläder gjort i hampa i varma klimat med hög luftfuktighet.
- Fibern kan absorbera 12 % av sin vikt i fukt utan att kännas blöt, vilket är mer än bomull.
- Fibern är ihålig och rik på syre, vilket gör att anaeroba bakterier inte kan överleva.
- Därtill är fibern smutsavvisande och har antiseptiska egenskaper.
- Det finns även andra fördelar, som att den kan blockera över 95 % av solens ultravioletta strålar.
- Den generella uppfattningen av hampafibern är att den upplevs styv och har dålig elasticitet. Således att den är sträv och ger en mindre mjukhet i tyg.
- Trots dessa egenskaper blir hampatextilier behagligare mot huden desto flitigare den används.
Denim av hampa – En fallstudie av industrihampa som ersättningsmaterial för bomullsfiber, Examensarbete – Kandidat, Textil Produktutveckling & Entreprenörskap, Eric Hansson och Matilda Larsson Där finns också källhänvisningar till var de hämtat sin fakta.
Såhär säger Naturskyddsföreningen om hampa:
“Hampa klarar av de flesta parasitangrepp och behöver inga gödnings-, bekämpnings- eller ogräsmedel. Rötterna går djupare än hos de flesta kommersiella grödor och binder marken, vilket förhindrar jorderosion. Eftersom hampan tillför jorden näringsämnen går det att odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda. Därför är hampa ett av de bästa fiberalternativen.” Hur miljövänliga är materialen i våra kläder? – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
Att textilindustrin påverkar miljön enormt mycket behöver inte upprepas. Generellt konsumeras mer kläder än nödvändigt och det bästa vi kan göra för miljön när det kommer till textil är såklart att handla second hand. Ett annat bra alternativ är att välja kläder med omsorg. Men att en omställning krävs vet vi alla. Även industrin själv. Knowledge Center – Textile Exchange
På Naturskyddsföreningen finns utmärkta artiklar om ämnet.
Våra kläder – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
Klädskolan: Om klädernas miljöpåverkan – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
Hur miljövänliga är materialen i våra kläder? – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
En av anledningarna till att textilindustrin måste ställa om är användandet av konventionell bomull som kräver mycket vatten, är känslig för torka, häftiga regn, kyla, insektsangrepp och sjukdomar. Ofta besprutas bomull, enligt artiklarna ovan från Naturskyddsföreningen, och bekämpningsmedel sprids vidare i ekosystemet via vatten, jord, luft och i näringskedjorna och ger därför effekter även långt senare och långt ifrån de åkrar som besprutats.
Eftersom odling av hampa varit förbjudet i Sverige har gammal kunskap om, och förädlingskedjor gått förlorade. Runt om i världen görs försök att producera mer kläder med hampa, men i Sverige har inget storskaligt projekt kring detta kommit igång. Det är en av anledningarna till att hampakläder fortfarande är väldigt dyra. Å andra sidan väldigt hållbara.
Har du ett hampaprojekt eller företag på gång? Hör gärna av dig! Min ambition är att kunna länka till de olika initiativ och projekt jag hittar.
Företag som säljer hampakläder:
Nachhaltige Hanfkleidung von HempAge kaufen
Hemp Copenhagen Co. (hemp-copenhagen.com)
Hemp Jacket Womens | Freshemp™
Hoodlamb by Hemp Tailor (thehempshop.co.uk)
the hemp blog Archives – The Hemp Blog (thehempshop.co.uk)
Why Choose Hemp for the Environment? | Hemp Facts (thehempshop.co.uk)
Hampans miljöegenskaper Hampa i kläder och textil Hampa som byggmaterial Hampa som energikälla Hampa som livsmedel Hampa vid djurhållning Att odla hampa